Gerookte haring

gruwelijk lekker recepten

Gerookte haring

Vet is gezond

Haring is één van de meest gegeten vissen in Nederland. Al sinds de 14e eeuw maken vissers de vers gevangen haring houdbaar door haring te kaken en te zouten. De Nederlandse haringvisserij is er groot door geworden. Ook gerookt is de haring vet lekker. Hij heet dan bokking, kipper, brado of haringkoninkje. Rookte men vroeger voedsel om het langer te kunnen bewaren, tegenwoordig gaat het vooral om de smaak. Warm gerookt of koud, een genot voor fijnproevers. En vis roken, dat kun je zelf!

 

Tijdsduur: 2-3 uur

rij 1 gerookte haring


Boodschappenlijstje
(voor 10 haringen)

- 10 verse haringen

- 200 gram zout

- 2 liter water

 

Benodigdheden

- Barbecue met deksel

- Barbecuekolen

- Nat rookhout/houtsnippers  


Bereidingswijze 

1. Maak de haringen schoon en verwijder de ingewanden.


2. Meng het water met het zout en pekel de haringen hier circa 1 uur in. 


3. Spoel de haringen en droog op een temperatuur van 30°C (de huid moet droog aanvoelen).


4. Steek de barbecue aan. Gebruik niet teveel kolen. Doe het rookhout bovenop de kolen. Breng de temperatuur op 75°C en rook in 20 minuten gaar. De haring kan op het rooster en de klep kan dicht. 


5. Pak na 20 minuten de haringen voorzichtig van het rooster, anders gaan de visjes kapot. Even bij laten komen en de haring is klaar.

 

haring