Eikeltjeskoffie

gruwelijk lekker recepten

Eikeltjeskoffie

Koffie drinken met/zonder slecht geweten

In de 17e eeuw brengen Nederlandse kooplieden de Arabica-koffieboon naar Nederlands-Indië en later ook naar Suriname. Ze leggen koffieplantages aan. De koffiehandel is zeer winstgevend. Plantagehouders, handelaren en de overheid halen hun winsten door uitbuiting en slavernij. Ook nu krijgen kleine koffieboeren een te lage prijs voor hun koffie. En op veel grote koffieplantages werken arbeiders onder dwang. Dit is moderne slavernij. Fair trade-organisaties helpen koffieboeren en plantagearbeiders. Ze ondersteunen rechtvaardige handel en een beter bestaan. Kies dus fair trade voor eerlijke koffie en eerlijke chocolade. Of ontdek een 100% slaafvrij alternatief: eikeltjeskoffie, van zelf geraapte eikeltjes. 

 

Tijdsduur: 2,5 uur

eikelkoffie rij 1


Boodschappenlijstje
(pot eikeltjeskoffie)

- 500 gram eikeltjes
- water

 

Let op: in rauwe eikels zit tannine
 

Benodigdheden

- Grote roestvrijstalen pan met deksel
- Tang
- Vijzel
- Zeef

 

Artikel: Onbezorgd genieten?

 


Bereidingswijze

1. Was de eikels en ontdoe ze van eventuele takjes, hoedjes of andere zaken. 

 

2. Plaats de pan op een middelhoog vuur. Doe de eikels in de pan en sluit af met het deksel. Roer om de paar minuten even door de eikels. Plaats altijd het deksel weer goed terug op de pan. De eikels gaan zich gaar stoven in hun eigen vocht.

 

3. Vis alle opengebarsten schillen met een tang uit de pan.

 

4. De eikels worden bruin tot bruinzwart. Houd de pan op het vuur, totdat al het vocht is verdwenen. Haal de pan van het vuur en laat de eikels afkoelen.

 

5. Maal de eikeltjes nu heel fijn met de vijzel. Dit poeder wordt gebruikt om ‘koffie’ mee te zetten.


6. Los circa 2 koffielepels van het eikeltjespoeder op in 200 ml heet water. Het heeft even tijd nodig om te trekken. Schenk het mengsel daarna af door een zeef. De eikeltjeskoffie is klaar!