Gruwelijk lekkere eikels

Winter header

rij 1 eikels

Winterevenement: Schaarste en overvloed

GRUWEL EN GENIET VAN EIKELS

Eikels zijn er in overvloed. Maar we lopen er letterlijk aan voorbij. We weten nog maar heel weinig over deze bijzondere vrucht. Wist je bijvoorbeeld dat de Grieken brood van kastanje en eikels maakten? En dat we zeventig jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog eikeltjeskoffie dronken? En dat een bakker in Nunspeet (vlakbij Vierhouten), rond 1910 naast bitterkoekjes en kransjes ook gevulde eikels als lekkernij aanbood? Voor maar 14 cent per ons!

 

De eikel in tijden van schaarste

Tijdens de aardappelziekte in 1845 hield men een pleidooi om in deze tijd van ernstige voedselschaarste eikels te gebruiken om brood van te bakken. Waarom zouden we, net als sommige van onze voorouders, de hongerdood sterven aan de voet van de boom die het leven kan rekken? Ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden eikels gegeten. Eikels werden vooral ingezet als surrogaat voor koffie, cacao en meel voor het bakken van brood. 

 

 

Eikels - winterevenement

 

De eikel in tijden van overvloed

Tegenwoordig hebben we in Nederland eten in overvloed. We kunnen de verleiding niet weerstaan om een pizza te bestellen terwijl de koelkast nog propvol zit. Deze overvloed is niet oneindig. Als we in de toekomst meer monden moeten voeden en we het met minder moeten doen, zouden eikels een mooie aanvulling op ons menu kunnen zijn. Niet meer als surrogaat, maar als voedzaam ingrediënt met een eigen identiteit. 

 

De toekomst van de eikel

Hoe kunnen we eikels eten in de toekomst? Fooddesigner Katja Gruijters geeft alvast een voorproefje tijdens het winterevenement. Speciaal voor het Openluchtmuseum ontwikkelde zij samen met chefkok Eric Meursing een gevuld eikeldopje en een warme eikeltjes drank. Lekker en ook een beetje gruwelijk. Want wist je dat eikels giftig zijn en eerst ontdaan moeten worden van hun tannines voordat je ze kunt eten?  

 

Kom op 7 & 8 december zelf proeven: zijn eikels gruwelijk of lekker?  

 

 

 

 

 

Wat? 

Leer over het verleden, heden en de toekomst van de eikel en proef een gevuld eikeldopje of een warme eikeltjes drank. 

 

Wanneer? 

Tijdens het winterevenement 'Schaarste en overvloed' op 7 & 8 december. 

 

Op zondag 8 december is ontwerpster Katja Gruijters tussen 13.30 en 15.30 uur aanwezig om meer te vertellen over de eikel in tijden van schaarste en overvloed. 

 

Waar? 

Bij de boerderij uit Vierhouten (plattegrond: 1.4)