Durian jam

gruwelijk lekker recepten

Durian jam

Vind jij het stinken?

Vanaf de 16e eeuw is suiker bezig aan een opmars. Eerst onder de elite, vanaf de 18e eeuw ook onder het volk. Suiker conserveert, suiker verzacht, met suiker is alles lekker. Zelfs een stinkende vrucht als de durian. In Indonesië is de durian beroemd en berucht. Beroemd om zijn romige rijke smaak van vanille en... knoflook (!). Berucht om zijn walgelijke stank. Liefhebbers en avonturiers eten durian zo uit de stekelige schil. Met suiker verwerkt tot ijs, snoepjes of cake is durian voor iedereen te proeven. Maak jam van durian en ervaar hoe de stinkende vrucht verandert in een zoete, kleverige smaakbom. 

 

Tijdsduur: 1 uur

durian rij 1


Boodschappenlijstje
(voor 1 potje jam)

- Vruchtvlees van 1 kilo durian
- 8 eetlepels witte suiker
- Halve theelepel zout
- 2 dl gecondenseerde melk
 

Benodigdheden

- Anti-kleefplan
- Glazen potje

 

 

Lees artikel: Stinkende durian


Bereidingswijze

1. Plaats het durian vruchtvlees in een anti-kleefpan. Voeg de eetlepels suiker, gecondenseerde melk en het zout toe. Roer alles door elkaar. 

 

2. Verwarm de pan op een matige stand en roer constant, zorg ervoor dat het durian vlees niet verschroeit. 

 

3. Wanneer het mengsel dik wordt en zich niet langer naar de zijkanten van de pan verspreidt, is het jam. Een andere test is om een kleine hoeveelheid af te koelen en een vinger in de jam te steken. Als deze niet aan de vinger kleeft, is het klaar. 

 

4. Giet de jam in een potje. Durian jam in een potje van glas of plastic gaat ongeveer een maand mee. 

 

Tip: durian heeft een zeer doordringende geur die lang in de keuken kan blijven hangen. 
Kook citroenen in een kopje water en de citroengeur neutraliseert de sterke geur.