Duivekater brood

recepten

Gruwelijk Lekker zoet

Duivekater brood

Duivekater is een feestbrood afkomstig uit de Zaanstreek. Het wordt al genoemd in het eerste woordenboek van de Nederlandse taal, in 1599. Het brood is ook te zien op de schilderijen van Jan Steen in de 17e eeuw. Het heeft een typisch langwerpige vorm met knobbels op de uiteinden. Duivekater brood wordt vooral gegeten in de periode van Sinterklaas tot en met Driekoningen. 

 

Tijdsduur: +/- 1 uur

duivekater


Boodschappenlijstje
(1 brood)

- 500 gram bloem
- halve theelepel zout
- 100 gram witte basterdsuiker
- 25 gram verse gist/1 zakje droge (instant)gist
- 2 dl lauwwarme melk
- 50 gram roomboter
- geraspte schil van een halve citroen
- 1 los geklopt ei

Benodigdheden

- Kom
- Kopje
- Theedoek
- Bakplaat
- Bakpapier

 

 

 


Bereidingswijze 

1. Meng in een kopje de gist met twee eetlepels lauwe melk, een theelepel suiker en een eetlepel bloem tot een papje en zet het op een warm plekje in huis. Na een minuut of tien zet het papje uit en zie je luchtbellen. 

 

2. Doe intussen de rest van de bloem, het zout en de suiker in een kom en roer goed door elkaar. 

 

3. Giet het gistpapje in de kom, samen met de rest van de lauwe melk. Roer het goed door en voet de boter en de citroensap toe. Nu goed kneden, minstens een kwartier, tot het niet meer aan je handen plakt. Laat het deeg in een kom onder een vochtige (thee)doek op een warme plaats een uur rijzen. 

 

4. Kneed het deeg nog een keer goed oor, een paar minuten is nu genoeg. Vorm het deeg zoals op de afbeelding. Laat het brood nog een half uur rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats. Bestrijk de bovenkant van het deeg met los geklopt ei. 

 

5. Plaats de Duivekater in het midden van een voorverwarmde oven (180-200 graden) en bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Als je op de bodem klopt moet het hol klinken, dan is het brood gaar. 

 

 

duivekater brood