Gruwelijk Lekker om te lezen

lezen

In 2019 was er in het museum van alles te doen in het kader van jaarthema Gruwelijk Lekker. We zijn ons nu aan het oriënteren op een nieuw jaarthema. Op deze pagina vind je nog een aantal columns over de smaken die centraal stonden in 2019. 

artikelen rij 1

Bloedworst

Het is zaterdagavond 1978. Zoals altijd op zaterdag eten we soep, brood, en iets warms erbij. Bloedworst dus, deze keer.

Onbezorgd genieten

Wie zich verdiept in de wereld van de koffieproductie vroeger en nu, ontdekt dat die soms nog zwarter is dan de koffie zelf…

Stinkende durian

Liefhebbers kijken er echt naar uit: de oogsttijd van de doerian. Doerian is beroemd en berucht. Beroemd om zijn bijzondere smaak. Berucht om zijn stank. 

Hipster kombucha thee

Het brouwen en drinken van kombucha is in Azië een eeuwenlange traditie. De thee zou goed zijn voor de bacteriën in je darmen en je weerstand flink opkrikken.

Knoflookvreters

Knoflookvreters

Nieuwe bevolkingsgroepen kregen vroeger wel eens het onaardig bedoelde etiket ‘knoflookvreter’ opgeplakt. Inmiddels is bijna elke Nederlander een knoflookvreter geworden.

Haring aan een spies

Al sinds er mensen wonen langs de Noordzee, staat het zilveren visje met regelmaat op het menu. Waarom is dat eigenlijk? En hoe kun je haring allemaal bereiden?

Tulpenbollen eten?!

In het Cruytboec van Dodoens stond het al in 1618. Tulpenbol is best te eten: je kunt de bol van de tulp net als een ui, gebruiken als salade, met olie en azijn.

hond in de pot

Elke Oost-Azië-ganger kan het je vertellen: in een land als Zuid-Korea of China zie je op straat kraampjes met een geroosterde hond aan het spit. Waarom is het in Nederland een taboe?

Smaak van kaas

De Hollandse kazen op stillevens uit de Gouden Eeuw lijken zo afkomstig uit de kaaswinkel van nu. Is de smaak van toen heel anders dan van nu?

 

Hoe smaakt Leidse hutspot?

Hoe heeft de Leidse hutspot dan gesmaakt? Dat is gissen, omdat de term hutspot in de loop der tijd gebruikt is voor allerhande recepten waarbij verschillende ingrediënten worden gemixt.