Leuk om naar te kijken

openluchtmuseum

Leuk om naar te kijken!

Op deze plek zie je alle videoseries van het Nederlands Openluchtmuseum. Bekijk verschillende series: Les van Tess, Gruwelijk óf Lekker en test je kennis van één van de Ken je Geschiedenis video's. Welke serie is jouw favoriet?

Zomervideo's

Hoe deed je vroeger de was? | Zomer #1

Tess laat je deze zomer zien wat het Openluchtmuseum allemaal te bieden heeft. Vandaag helpt ze in de Wasserij.

gruwelijk of lekker rij 1

Vegan kaas | Gruwelijk óf Lekker? #1

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In april wordt er gefermenteerde bubur kaas gemaakt.

recept vegan kaas lees: smaak van kaas

Groene mosterd | Gruwelijk óf Lekker? #2

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In mei wordt er Limburgse groene mosterd gemaakt.

recept groene mosterd lees: hond eten?!

Tulpenbollensoep | Gruwelijk óf Lekker? #3

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In juni wordt er Tulpenbollensoep gemaakt.

recept tulpenbollensoep lees: tulp eten?

Gerookte haring | Gruwelijk óf Lekker? #4

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In juli wordt er gerookte haring gemaakt.

recept gerookte haring   lees: haring historie

Les van tess rij 1

LES VAN TESS

Les van Tess 1 | Opkomst snackcultuur

Snacken is onlosmakelijk verbonden aan onze Nederlandse cultuur. Toch at men zo’n 60 jaar geleden vrijwel nooit buitenshuis. Hoe kan het dat er in zo’n relatief korte tijd zo’n verandering heeft plaatsgevonden?

Les van Tess 2 | Nederland Kaasland

Nederlanders worden al decennia lang kaaskoppen genoemd, maar waar hebben we die naam eigenlijk aan te danken? Tess onderzoekt vandaag hoe lang kaas al een rol speelt in onze maatschappij.

Les van Tess 3 | Rood Wit Delfts Blauw

Delfts Blauw, het blauwwitte servies van aardewerk, is wéreldberoemd. Maar waarom is er de naam Délfts Blauw aan gegeven en sinds wanneer bestaat het eigenlijk? Tess ging op onderzoek uit.

Les van Tess 4 | Nederland Tulpenland

Eindeloze bloeiende tulpenvelden in de lente, een typisch Nederlands fenomeen. Maar waarom eigenlijk en wat is de geschiedenis hierachter? Tess gaat op pad om dit uit te zoeken.

Canon 4, 3, 2

KEN JE GESCHIEDENIS?!

Ken je Geschiedenis 4 | Bevrijdingsrok

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van een Bevrijdingsrok?

Ken je Geschiedenis 3 | Delfts Blauw bordje

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van dit Delfts Blauwe bordje?

Ken je Geschiedenis 2 | Leprozenklepper

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van een Leprozenklepper?

Canon 1

Ken je Geschiedenis 1 | Trijntje

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van Trijntje?

Winter 6, 5, 4

WINTER IN HET OPENLUCHTMUSEUM

Aflevering 6: Linnen & Wol

Altijd al willen weten waar de uitdrukking 'ergens een hekel aan hebben' vandaan komt? Tess waagde zich aan het bewerken van vlas en het behalen van haar breidiploma.

Aflevering 5: Gezondheid

Deze week neemt Tess niets minder dan de geschiedenis van de gezondheidszorg onder de loep. Hoe ging men vroeger ziektes tegen en hield je je tijdens de winter het beste gezond?

Recept tegen Winterkwaaltjes   Gezondheid   Warmte in huis

Aflevering 4: Elfstedentocht

Wist je dat je tijdens de winterperiode in het weekend de Elfstedentocht kunt volgen in het museum? Tess heeft zich aan de tocht gewaagd en wist het Elfstedenkruisje te bemachtigen.

Lees ook: Column Elfstedentocht

Winter 3, 2, 1

Aflevering 3: Winters Werk

Vroeger kon er ‘s winters niet op het land gewerkt worden en dat betekent dat er bijverdiend werd met ander werk. In het museum noemen we dit Winters Werk.

Aflevering 2: Eten

Het kerstdiner komt dichterbij en daarom gaan we het in deze aflevering hebben over eten. Wat at men vroeger tijdens kerst en werd er al aan uitgebreid dineren gedaan?

Lees ook: Sudder hamlappen maken   Lees ook: Column kerstdiner

Aflevering 1: Schaatsen

Onze allereerste video van de reeks Winter in het Openluchtmuseum met Tess Daniëls, waarin we het hebben over schaatsen! Elke week tijdens de winterperiode een nieuwe video.

Lees ook: Zopie volgens oud recept