Rij 1 Maand van de geschiedenis

MvdG 2017

Thema 2019: Zij/Hij

Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden honderden activiteiten door heel Nederland georganiseerd: spraakmakende talks, scherpe debatten, bijzondere tours, filmavonden, expo’s en nog veel meer. Het programma van 2019 wordt binnenkort bekend gemaakt. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2019 is 'Zij/Hij'. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

 

Hans Piena

Columns

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Daarom vindt de organisatie van de Maand van de Geschiedenis het belangrijk om één maand in het jaar geschiedenis extra aandacht te geven. Ze laten je gisteren ontdekken om vandaag te begrijpen.
Prikkel je geest alvast met inspirerende en kritische columns rondom het thema Zij/Hij.

 

 

Inspiratieboekje

Thema-artikel

Uitgebreide inspiratie rond doelgroepeninformatie, activiteitentips, mediacampagne, columns en meer. Oktober wordt ook dit jaar weer historisch en om iedereen vast warm te maken en de ontwikkeling van verse plannen en samenwerkingen te stimuleren, is vanuit de Maand van de Geschiedenis een inspiratieboekje samengesteld. Dat werd gedaan in samenwerking met Historisch Nieuwsblad, een van de veertig partners. Lees bijvoorbeeld het prachtige thema-artikel van Alies Pegtel, over vrouwen in de geschiedenis. 

 

Mogelijk gemaakt door

Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. De Nacht van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Rijksmuseum. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met meer dan 35 partnerorganisaties. Jaarlijks organiseren meer dan 1000 culturele instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend historisch thema. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

 

Bekijk hier alle partners →