Canonnetwerk

Logo CanonnetwerkNetwerk Canon van Nederland

De presentatie Canon van Nederland, in het Nederlands Openluchtmuseum, toont een overzicht van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. Het Openluchtmuseum is daarnaast initiatiefnemer van het Canonnetwerk. Het netwerk staat voor een proactieve samenwerking tussen een groeiend aantal culturele organisaties die de geschiedenis van Nederland door het hele land breed onder de aandacht brengen.


Het Canonnetwerk van musea en culturele instellingen zet bijzondere topstukken in de schijnwerpers en trekt gezamenlijk op in programmering en communicatie om de Canon van Nederland vanuit tal van perspectieven te belichten.

 

 

Evenement: History in Concert

Op 16 oktober 2018 werkten op History in Concert musea door heel Nederland voor het eerst samen met bekende muzikanten en schrijvers. In een unieke combinatie van muziek, geschiedenis en gesprekken belichtten zij thema’s uit de Nederlandse geschiedenis. Je kon luisteren naar de persoonlijke verhalen van Nederlands grootste muzikanten – van Akwasi tot Ellen ten Damme – op thema’s als slavernij, emancipatie en de Beeldenstorm. 

History in Concert vond plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis, op 16 oktober 2018 in TivoliVredenburg in Utrecht. De avond sloot aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2018: Opstand. Journalist en televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk presenteerde de avond. Er was een speciale programmering in de foyer van TivoliVredenburg, waar musea en instellingen zichzelf presenteerden met diverse activiteiten en presentaties.  

 

Lees meer

 

 

Deelnemers 2017

Bij het Canonnetwerk zijn vanaf de lancering in 2017 zijn het Amsterdam Museum, Beeld en Geluid, het Hunebedcentrum, Museum CatharijneconventMuseum Prinsenhof Delft, het Nationaal Militair Museum, het Rijksmuseum van Oudheden, het Tropenmuseum en Het Scheepvaartmuseum betrokken. Het Allard Pierson Museum, het Rijksmuseum in Amsterdam en de website entoen.nu dragen bij met content, programmering, onderzoek en advies.

Uitbreiding netwerk vanaf 2018
In 2018 komen hier Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Museum Huis Doorn, het Koninklijk Eise Eisinga Planetariumhet Nationaal Archief, Paleis Het Loo, het Rembrandthuis, Rijksmuseum Boerhaave, Het Spoorwegmuseumhet Universiteitsmuseum Groningen en het Watersnoodmuseum bij. 


Meer weten? Kijk op de website van de Canon van Nederland / het Canonnetwerk. 


Het Canonnetwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Canonnetwerk