Bubur kaas

gruwelijk lekker recepten

De smaak van bacteriën

Vegan kaas

Kaas krijgt smaak door rijping: fermentatie. Bacteriën geven smaak aan kaas en maken de kaas langer houdbaar. Tot eind 19e eeuw maken boerinnen kaas op de boerderij. Ze maken kaas op hun eigen manier en kiezen zelf extra smaakmakers. Hun kennis geven ze door aan hun dochters. Zo ontstaan heel veel verschillende soorten kaas. Kaasfabrieken nemen het vrouwenwerk over. Nieuwe kaassoorten komen voortaan uit het laboratorium. Alles is mogelijk, zelfs kaas maken zonder melk. Experimenteer zelf!

 

Tijdsduur: 1 uur voorbereiding, 2 à 3 weken fermentatie

rij 1 bubur kaas


Boodschappenlijstje
(1 grote pot kaas)

- 1 kop bulgur
- 1,5 tot 2 koppen koud water
- 2 eetlepels sojayoghurt of rejuvelac
- 3 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
- Halve theelepel zout
- 2 eetlepels edelgist (optioneel)
- 1 tot 2 eetlepels miso (optioneel)
- 300 tot 400 ml milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak (optioneel)

Benodigdheden

- Grote glazen pot
- Blender

 

 

Lees artikel: Smaak van kaas


 

Dit recept komt van de website Vegetus.


Bereidingswijze 

1. Meng in een grote glazen pot de bulgur met het water, de yoghurt of rejuvelac en het zout. Zet de pot weg op kamertemperatuur. Kijk na een paar uur of de bulgur het vocht heeft opgenomen en voeg eventueel wat extra water toe, zodat de bulgur net onder staat.

 

2. Laat de pot met bulgur twee à drie weken op kamertemperatuur staan, zodat het mengsel kan fermenteren. Roer het om de paar dagen even door. Er komen belletjes in, en het zal steeds zuurder gaan smaken. Proef af en toe om te kijken of de smaak al goed is.

 

3. Als het mengsel na twee à drie weken gefermenteerd is, giet dan het overtollige vocht dat bovenop de bulgur staat af (het water is rijk aan probiotica en kan gebruikt worden als starter of smaakmaker voor andere kazen). Doe de afgegoten bulgur in de kan van de blender of foodprocessor met de kokosolie, edelgist en miso en pureer tot een gladde massa. Voeg naar smaak eventueel ook wat extra zout toe.

 

4. Zet het gepureerde mengsel minstens een nacht in de koelkast, zodat het kan opstijven. Het krijgt de textuur van een stevige roomkaas. De kaas is nu meteen te gebruiken. Of draai er balletjes van en leg die in olie, zodat de kaas nog verder kan fermenteren en nog meer smaak kan ontwikkelen. Bewaar het mengsel vanaf nu in de koelkast. 

 

Let op: bij fermenteren kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Het Nederlands Openluchtmuseum is niet verantwoordelijk voor eventuele gezondheidsschade door het eten van bubur kaas op basis van dit recept.