100jaar

100 jaar header

100 jaar de poorten open!


Het Nederlands Openluchtmuseum is in 1912 opgericht, dus we bestaan al langer dan 100 jaar.
Maar op 13 juli 1918 opende het museum pas de poorten voor het publiek. Deze zomer is dat dus 100 jaar geleden.
Op 13 juli 2018 was het dan ook feest in het museum! 

100 jaar rij 1

100 jaar

Wat kun je verwachten?

De eerste 100 bezoekers ontvingen een heerlijk stuk taart. Op ons Entreeplein zag je historische figuren. Je kon met hen op de foto, of liet jezelf in onze Fotosalon fotograferen in oude kleding. Ook op ons Entreeplein: het Rad van Fortuin. Altijd prijs en zoals ze zeggen: wie jarig is trakteert. Verder namen onze rondleiders je op deze dag mee voor een kijkje achter de schermen. 

 

Zaanse dorp

Museumgeschiedenis

In 1912 werd door een aantal particulieren naar Scandinavisch voorbeeld de Vereeniging ‘Het Nederlandsch Openluchtmuseum’ opgericht. Het Openluchtmuseum opende op 13 juli 1918 zijn poorten aan de Schelmseweg. Een jaar later is het museum het toneel van het Vaderlandsch Historisch Volksfeest, een vredesfeest om de afloop van WOI te vieren. Volgens de overlevering kwamen er in 3 dagen ‘minstens 400.000’ bezoekers op af.

 

Willem van Oranje

Het Wilhelmus live

Het muziekensemble Camerata Trajectina heeft naam gemaakt met zijn voortdurende pleidooi voor de Nederlandse muziek vanaf de Middeleeuwen tot en met de 17de eeuw. Op 13 juli lieten ze de verschillende versies van het Wilhelmus horen met originele instrumenten. Nog niet genoeg van het Wilhelmus? Loop dan ook de Canon van Nederland in: daar vind je meer informatie over Willem van Oranje en onze geschiedenis.

 

100 jaar rij 2

De verbeelding van het museum

In de afgelopen 100 jaar heeft het Openluchtmuseum verschillende affiches ontworpen en laten ontwerpen. De affiches laten mooi zien hoe het museum zichzelf zag en hoe het zich aan Nederland wilde presenteren. Het valt op dat bepaalde beelden door de jaren heen regelmatig terugkeren. Ze maken klaarblijkelijk de kern van de identiteit van het museum uit: een fraaie omgeving, gebouwen in de natuur en typisch Nederlandse beelden als molens en streekdrachten. Deze affiches tonen verder dat de ontwikkelingen binnen het museum nooit stilstaan.

 

Bekijk de collectie pagina

 

 


Affiche