Zes culturele organisaties lanceren Digitale Scheurkalender

Digitale scheurkalender

Zes culturele organisaties lanceren Digitale Scheurkalender

Een digitale cultuursnack voor in de klas

Vandaag lanceert het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met het Kröller-Müller Museum, het Mauritshuis, Van Abbemuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Nationaal Archief de landelijke editie van de Digitale Scheurkalender. Op het nieuwe platform www.digitalescheurkalender.com krijgen scholen gratis toegang tot deze nieuwe applicatie voor in de klas.

Digitale Scheurkalender
De Digitale Scheurkalender is een concept van het Kröller-Müller Museum. Het is speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord als een leuke en laagdrempelige kennismaking met kunst. De applicatie is een inspirerend tussendoortje, dat op elk moment van de dag kan worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek. Het project werd bekroond met de eerste nationale Museum Educatieprijs, geïnitieerd door minister Bussemaker en uitgereikt door de Taskforce Museumeducatie. Het Kröller-Müller Museum heeft de geldprijs van 50.000 euro gebruikt om het concept te delen en verder te ontwikkelen met collega’s.

Landelijke editie
Het afgelopen jaar werkte het museum samen met het Mauritshuis, het Van Abbemuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Nationaal Archief om een landelijke editie van de Digitale Scheurkalender te ontwikkelen. De kalender ‘Schatten in de klas’ bevat een mix van fotografie, wetenschap, cultureel erfgoed en beeldende kunst: van een toverlantaarn en een oude schooltas tot Rembrandt en Vincent van Gogh. Alle basisscholen in Nederland en alle geïnteresseerden kunnen de kalender gratis bekijken en gebruiken, als een verrassende cultuursnack in het klaslokaal.