Winterprogramma van start in Nederlands Openluchtmuseum

Zaterdag 9 december start de winter in het Nederlands Openluchtmuseum. Bezoekers kunnen de winter ervaren zoals ze kennen uit eigen herinneringen. Een winter waar nostalgie en vermaak centraal staan. Er worden winterse verhalen verteld, broodjes gebakken en er is een winterkermis met een ‘Vroolijke keuken’. Er zijn concerten in het Zeeuwse kerkje en op het Zaanse plein, vuurtonnen  en kramen. Net als voorgaande jaren wordt er geschaatst op de kunstijsbaan op het entreeplein, sleetje gereden bij de Delftse Molen en is er een 'Witte Wievenpad'. Locaties zijn omgetoverd in winterse sferen en ambachtslieden tonen een beeld van het dagelijks werk in de winter.

Presentaties over (over)leven in de winterIngesneeuwde auto in 1979
De échte koude winters, zoals we ze van vroeger kennen, lijken te verdwijnen. Toch heeft de winter, en dan met name het weer, een sterke invloed op ons dagelijks leven. In het winterprogramma staat '(Over)leven in de winter' centraal. In het museum zijn presentaties over winterse ongemakken, recent extreem winterweer en dakloosheid in de winter. Verschillen tussen overvloed, zoals de opkomst van de wintersport voor én direct na de Tweede Wereldoorlog, en schaarste, zoals de winter in een plaggenhut, zijn goed zichtbaar.

‘Daklozen zijn ook mensen’
Stukken karton op de grond als isolatie, een warme jas en een slaapzak. Chahid en Peter, beide dakloos in Amsterdam, maken ook in de winter ’s avonds buiten een slaapplaats van deze onderdelen. Ze slapen liever buiten dan binnen in een opvang. In de winter van 2015-2016 waren er ruim 900 mensen dakloos. 50 van hen sliepen consequent elke nacht buiten. Chahid en Peter hebben geholpen met de presentatie ‘dakloosheid in de winter’ omdat ze de wereld graag duidelijk willen maken dat daklozen ‘ook mensen zijn’. Bekijk hier de trailer over Dakloosheid in de winter:

Wintersolarium voor kinderen en breien voor soldaten
Sinds eind september is de Canon van Nederland in het museum gehuisvest. In zeven Canonpresentaties in het park wordt de link met (over)leven in de winter gelegd, waaronder de Canonvensters ‘Willem Drees’ en ‘Eerste Wereldoorlog’.

Het Canonvenster 'Willem Drees' maakt de link met gezondheid. In het Groene Kruisgebouw wordt aandacht besteed aan het onderwerp ‘Gezond door licht’. Waar een wintersolarium voor kinderen, zoals in de jaren 50 als preventieve maatregel tegen TBC en ter bevordering van aanmaak van vitamine D door Kruisverenigingen werd ingezet. En wie kent de levertraan niet?

Het Canonvenster ‘Eerste Wereldoorlog’ maakt de link met de breimanie die losbarstte in het najaar van 1914. Nederlandse vrouwen werden in november 1914 opgeroepen om warme bivakmutsen, polsmoffen, ‘bouffantes’ en kousen te breien voor de gemobiliseerde militairen die met te weinig winterkleding aan de grenzen lagen.