Streekdracht in het Centraal Museum

Dit is één van de streekdrachtpoppen die deel uitmaakt van de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum en heeft als objectnummer N.16404. Ze is Zaanse, uit het einde van de 18de eeuw. Al haar kledingstukken, accessoires en sieraden zijn nauwkeurig geïnspecteerd en de conditie ervan is vastgelegd om straks te vergelijken met de toestand na bijna vier maanden tentoonstelling.

Zo is genoteerd dat ze één van haar zijnaalden mist (zijnaalden werden ter decoratie Streekdracht opzij in de muts geschoven) en ook haar rechtervoet en beide schoenen ontbreken. Deze laatste waren van roze zijde, zo vermeldt de collectiedatabase. Met deze conditiebeschrijving is straks duidelijk dat deze al ontbraken vóór de tentoonstelling. Haar zilveren oorijzer en haar overgebleven zijnaald zijn gepoetst en deze sieraden zijn samen met de muts met kantstrook en kapspelden opnieuw opgezet. Nog geen eenvoudig klusje, op een houten hoofd dat niet meegeeft. Er is speciaal voor haar een doos op maat gemaakt om haar veilig te kunnen vervoeren, gesteund door zijden kussentjes (want zijde is het zachtst tegen haar kwetsbare achttiende-eeuwse kleding) en proppen zuurvrij papier.

Tentoonstelling 'Uit de Mode'

De pop staat nu in het Centraal Museum in Utrecht, waar ze van 8 juli t/m 22 oktober 2017 te bewonderen is in de tentoonstelling “Uit de Mode. De inloopkast van het museum”. Met deze tentoonstelling viert het Centraal Museum dat 100 jaar geleden in Utrecht de eerste betaalde modeconservator werd aangenomen - wereldwijd een bijzonder feit. De focus van het verzamelbeleid is de afgelopen eeuw behoorlijk veranderd: van het vergroten van de historische kostuumverzameling naar de nadruk op conceptuele en hedendaagse (inter-)nationale mode. In de tentoonstelling worden actualiteit en historie in dialoog met elkaar gepresenteerd in verschillende thema’s. Uit de Mode staat onder meer stil bij inspiratiebronnen van (hedendaagse) ontwerpers. Ons museum heeft daarvoor een in 1861 gemaakt oorijzer van Noord-Veluwe in bruikleen gegeven, samen met een op oorijzers geïnspireerd hoofdsieraad uit 2005 van edelsmid Michiel Teunen. De twee ‘oorijzers’ staan er trots bij, in een sokkelvitrine.

Door alle partners in Modemuze zijn stukken in bruikleen afgestaan. Daarmee geeft het Centraal Museum een eigentijdse reprise van een groot samenwerkingsproject van verschillende kostuumverzamelingen in 1936. Toen werd uit die collecties een reizende tentoonstelling samengesteld, die onder andere in Musis in Arnhem te zien was. De streekdrachtpop was er toen ook al bij en daarom mag ze nu weer meedoen.