Nederlands Openluchtmuseum meest Kidsproof museum van Gelderland

Het Nederlands Openluchtmuseum is verkozen tot het ‘Kidsproof’ museum 2018 van Gelderland. Het museum werd gekeurd door 200 jonge museuminspecteurs en kreeg een gemiddeld cijfer van een 8,8. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, reikte de Kidsproof awards vrijdag uit in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

In totaal werden de Nederlandse musea ruim 8.000 keer gekeurd Nederlands Openluchtmuseum meest Kidsproof museum van Gelderlanddoor de Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar). 44 musea, verspreid over het hele land, mogen zich dit jaar kidsproof noemen. Ook werd er per provincie een winnaar bekend gemaakt. Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers (uit Den Helder) werd verkozen tot het Kidsproof museum 2018.

Naast de Kidsproof museum awards werd ook de 'Museuminspecteur van het jaar' gekozen en de Museumeducatie prijs uitgereikt. Deze laatste zet samenwerkingen tussen scholen en musea in de schijnwerpers. Musea bieden een rijke, verrassende en inspirerende omgeving om te leren. Scholen kunnen musea helpen om nieuw publiek te bereiken en te interesseren. De Museumeducatie prijs werd uitgereikt aan Naturalis.

Kidsproof musea
De titel Kidsproof is een publieksprijs. Alle bij de Museumvereniging aangesloten musea die in de afgelopen inspectieperiode 40 of meer inspecties hebben ontvangen en daarbij van de kinderen een gemiddeld cijfer van minimaal 7,5 hebben behaald, mogen zich kidsproof noemen. Het museum met de hoogste gemiddelde score is de nationale winnaar. In elke provincie is er een provinciewinnaar. Heeft een provincie geen museum met meer dan 40 inspecties dan krijgt het hoogstscorende museum een eervolle vermelding.

DagjeWeg.NL Award 2017
Het Openluchtmuseum ontving vorige maand ook al de DagjeWeg.NL Award 2017 vanuit DagjeWeg.nl. Zij mag zich een jaar lang het leukste dagje weg van Nederland noemen.