Workshop Honing

Workshop Honing

Leer alles over honing in het Openluchtmuseum!

Toen suiker uit bieten of riet nog onbekend was, was honing de enige natuurlijk zoetstof. Daarom houden mensen al duizenden jaren bijen. Ondanks dat die bijen hun voorraden met angels verdedigen. In de loop van de eeuwen zijn de bijen steeds meer bij de mensen gaan horen. Woonden de bijen eerst in uitgeholde bomen, een korf was veel handiger en goedkoper. En zeker toen de bijenkast uitgevonden werd (midden 19e eeuw) konden de imkers meer honing gaan oogsten. Een bijenvolk in een kast is in staat om per jaar wel 25 kilo honing te produceren. In goede jaren nog wel veel meer. Buiten wat ze natuurlijk zelf opeten. In Nederland geven we ze voor de honing  voor de winter ongeveer 15 kilo suiker terug.


Bijen halen nectar op verschillende bloemen. Brengt de imker de kasten “leeg” naar het fruit en haalt hij ze na de bloei weer “vol” op, dan heeft de honing de typische smaak het fruit. Vandaar dat je spreekt over  fruithoning, heidehoning of linde honing. Deze smaken zijn zeer verschillend en karakteristiek. Honing uit de winkel is vaak gemengd om een standaard smaak te krijgen maar verliest dan wel zijn karakter. In deze workshop krijg je nog veel meer te horen over honing en het gebruik daarvan. Ook proef je van verschillende soorten honing!

 

Duur: ongeveer 1,5 uur

Details

Workshop Honing

€19,50 per persoon
Activiteit datum

Van 30-10-2017 tot 21-01-2018
10:00 - 17:00 uur

Aantal personen
Minimaal 10 en maximaal 20 personen