Theaterspel | Boeldag in Beerta

Theater in het openluchtmuseum

Theaterspel | Boeldag in Beerta

Er is een wereldwijde economische crisis gaande in de jaren ’30. De wereldmarktprijzen dalen vanaf 1925, door dalende consumptie en overproductie. Daardoor draait het gemiddelde Nederlandse boerenbedrijf vanaf 1926 tot 1937 met verlies. Sommige boeren raken in de financiële problemen en moeten hun inventaris verkopen. Dat gebeurt vaak tijdens een boeldag, een openbare verkoping.

Het theaterspel is dagelijks te zien in Beerta (Groningen)

De crisisjaren 1929-1940

Vanaf het najaar van 1929 stort de wereldeconomie in. Aandelenkoersen dalen. Bedrijven gaan failliet en sluiten. Het personeel raakt werkloos. De Nederlandse regering stimuleert de economie niet. Het aantal Nederlandse werklozen stijgt van 125.000 in 1928, via 160.000 in 1929 en 282.000 in 1931, naar 594.000 in 1935.

Maar de wereldwijde economische crisis van de jaren ’30 begint al in 1925 in de landbouw. De wereldmarktprijzen dalen vanaf 1925, door dalende consumptie en overproductie. Daardoor draait het gemiddelde Nederlandse boerenbedrijf vanaf 1926 tot 1937 met verlies. De landarbeider met een vaste baan verdient méér dan zijn werkgever.

Ook de boeren in het Oldambt kampen met de crisis omdat de prijzen voor hun producten dalen. In dezelfde tijd eisen de landarbeiders een hoger loon en een betere beloning voor vrouwen en jongeren. Op 1 mei 1929 breekt een staking uit die vijf maanden duurt.

Sommige boeren raken in de financiële problemen en moeten hun inventaris verkopen. Dat gebeurt vaak tijdens een boeldag, een openbare verkoping.

De werktuigen

De landbouwwerktuigen worden tijdens een boeldag op een boerderij vaak ook verkocht. Soms zijn die werktuigen nog bijna nieuw, soms zijn ze een paar jaar gebruikt en soms zijn ze al bijna antiek. Je komt op een boeldag van alles tegen.

De werktuigen die je hier ziet, hadden op zo’n boeldag kunnen staan. Ze horen tot de doorsnee-inventaris van een boerderij. In de aankondigingen van boeldagen rond 1930 kun je ze allemaal tegenkomen.

Omdat niet iedereen weet waar elk werktuig voor gediend heeft, geven we bij elk apparaat een korte toelichting.

Boeldag

Een boeldag is een Noord-Nederlands woord voor een openbare verkoping. Als iemand besluit zijn inventaris geheel of gedeeltelijk te verkopen, dan wordt met medewerking van een notaris een boeldag georganiseerd.

Alle spullen en ook het vee worden in porties, ‘kavels’, verdeeld. De notaris plaatst een aankondiging in de regionale kranten waarin plaats, dag en tijd van de boeldag worden aangekondigd. In de aankondiging staat óók welke spullen te koop zijn.

Een boeldag trekt veel mensen. Sommigen komen om te kopen, anderen bezoeken de boeldag als een uitje. Omdat er veel mensen worden verwacht, komen ook muzikanten, mensen die een attractie aanbieden zoals koekhakken of mensen met een kraampje met koffie of drank op een boeldag af. Soms loopt dat uit de hand, vandaar dat veel aankondigingen van een boeldag vermelden: ‘kramers en venters worden niet toegelaten’.

De notaris is tijdens de verkoping de veilingmeester. De bezoekers van de boeldag bieden op de kavels en de hoogste bieder wordt koper.
Details

Theaterspel | Boeldag in Beerta

Theaterspel I Boeldag
Activiteit datum

Geopend van 24 maart t/m 20 oktober. Wegens werkzaamheden gesloten van 6 t/m 10 april.

Aantal personen
n.v.t.
Leeftijd
Minder geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.