U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Molukse barak
In het koude Nederland ruikt alleen de keuken nog naar thuis.
In 1951 stuurt de Nederlandse regering Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen per dienstorder naar Nederland. In totaal worden ruim 12.000 mensen overgebracht naar barakkenkampen zoals dit woonoord in Lage Mierde. Tijdelijk, is de bedoeling. De heimwee is groot – de koffers naast de bedden doen dienst als kledingkast, maar laten ook zien dat de bewoners klaar zijn om elk moment weer naar huis te gaan. Maar voor de meesten komt dat moment nooit. De regering heeft een eigen Molukse staat beloofd, maar breekt die belofte. Dat leidt tot grote woede onder de tweede generatie. En die woede mondt uit in de gewelddadige treinkapingen en de schoolgijzeling in de jaren ’70. Van 1954 tot 1962 wonen er achttien gezinnen in het kamp Lage Mierde.
Oorspronkelijk bestond woonoord Lage Mierde uit een centrale barak, woonbarakken, pomphuis, magazijn en wasgelegenheden. Maar de meeste gebouwen werden in de loop van de tijd afgebroken. In 2001 resteerde zo alleen nog de centrale barak. In de barak in het Openluchtmuseum zie je onder meer de centrale keuken, waar Molukkers hun warme eten konden ophalen. Ook zie je de luxe woning van de Nederlandse kampbeheerder.
Uit 1939. Hier geplaatst in 2003. Interieur: jaren 50.